SISTEM FRIGORIFIC CENTRALIZAT

FURNIZOR: HUSSMANN, COPELAND, GUTNER, ALCO, CARLY, CAREL

De la alimentarea consumatorilor de frig dintr-un supermarket, racitoare de lichid, sisteme de climatizare centralizate pana la instalatii frigorifice industriale, sistemele multicompresor ofera avantaje majore in raport cu sistemele traditionale cu agregat individual, motivand in acest fel interesul mare de care se bucura pe piata mondiala.

Centrala frigorifica prezinta un interes tot mai larg in tehnica frigului, mai cu seama in ultimii ani, datorita flexibilitatii de adaptare la o diversitate mare de aplicatii.
Constructiv, sistemul este realizat prin gruparea in paralel a mai multor compresoare, avand ca rezultat posibilitatea partializarii sarcinii totale a agregatului si echilibrarea ei in functie de necesarul de capacitate cerut de sistem.

Un sistem centralizat presupune conectarea unui grup de consumatori la centrala frigorifica prin intermediul a doua conducte principale - una de lichid si alta de aspiratie.
Functionalitatea sistemului frigorific centralizat este garantata si de fiabilitatea fiecarei componente.

Compresoarele sunt montate rigid pe sasiu cu tevile de refulare si aspiratie montate in colectoare individuale.
Fiecare compresor este echipat cu un regulator electronic pentru ulei cu rolul de a mentine nivelul din carter la o valoare optima recomandata de producator.
Comanda si protectia agregatului este asigurata de un tablou de automatizare echipat cu un programator electronic care asigura optimizarea functionarii compresoarelor, avand ca rezultat cresterea duratei de exploatare a acestora, precum si reducerea semnificativa a costurilor energetice.

Activarea compresoarelor se face secvential la intervale de cateva secunde pentru a nu se incarca excesiv reteaua electrica, si pe masura ce consumatorii ajung la temperatura dorita sau intra pe functia de decongelare, unul sau mai multe compresoare vor fi deconectate in asa fel incat capacitatea frigorifica ceruta de sistem sa fie in echilibru cu capacitatea frigorifica debitata de compresoarele ramase in functiune.
   
Repornirea compresoarelor se face dupa logica FIFO, adica primul compresor oprit va fi primul pornit, rezultatul fiind uzura cat mai uniforma pentru toate compresoarele. Pe langa aceste functii, programatorul electronic ofera o multitudine de optiuni cum ar fi: semnalizarea personalizata a alarmelor prin conectarea intrarilor digitale, optimizarea si securizarea timpilor de functionare, comanda ventilatoarelor de pe condensatoare, afisarea starii sistemului, inregistrarea alarmelor, etc.
   
Fiecare consumator de frig este comandat de un tablou individual echipat cu un programator electronic cu doua sonde de temperatura care asigura: reglarea temperaturii, activarea ventilatoarelor, activarea rezistentelor pentru decongelare, optimizarea timpului de decongelare.

Avantajele sistemului centralizat:
- utilizarea unei cantitati mai reduse de refrigerant;
- reducerea numarului de asamblari sudate;
- intretinere usoara;
- functionare silentioasa;
- monitorizarea functionarii;
- consum energetic mult mai redus;
- siguranta maxima in exploatare;
- caldura eliminata poate fi recuperata;
- adaptabil in caz de modificari;
- reducerea lungimii traseului frigorific.